Herunder et godt bud på en del af det indhold der fremover kan ses på denne side.


I gang med løb
Af: Kirsten Winding
Hjemmeside: LINK TIL SIDEN. 

Løb er sjovt, sundt og giver ny energi

Hvis du ikke selv løber, så undrer du dig måske over, hvor mange der faktisk spurter rundt på fortove og stier i dit nabolag. Løb er blevet in. Og det er der mange gode grunde til.
For det første er det sundt. Mennesket er bygget til at løbe. Det er vores helt naturlige måde at flygte fra farer på – og at komme lidt hurtigere af sted i det hele taget.



Men rigtig mange både børn og voksne i dag, har ikke brug for at løbe – og gør det derfor sjældent eller aldrig. Og det er ikke sundt. Løb er den mest naturlige måde at få pulsen op på.
Når man løber, bruger man mest de store muskler i benene og omkring hofterne. De belastes en del, fordi man hele tiden skifter mellem at have kontakt med jorden, svæve, og at lande på det ene ben. Når man lander, får man et stød op gennem hele kroppen, og jo mere man vejer, jo større er belastningen.
Belastningen er størst, når man løber på et hårdt underlag som for eksempel asfalt og fliser, mens stødene er mindre, når man løber på blødere underlag som for eksempel jord.
Hvis man er overvægtig eller gravid, er løb ikke det bedste. Så belaster kroppens vægt tit knogler og led for meget, og så skal man hellere få pulsen op ved en ikke-vægtbærende motionsform som for eksempel cykling eller svømning.
Men hvis man ikke ligefrem er sværvægter, er der mange fordele ved løb: Først og fremmest, at man kan gøre det lige når og hvor man vil og i sit helt eget tempo. Og når man træner sig langsomt op til at kunne løbe, styrker man både muskler, led, knogler og kredsløbet.

Start roligt
Hvis man slet ikke er i form, er det vigtigt at starte meget roligt. Der findes mange gode løbeprogrammer både for begyndere og viderekomne. På Internettet kan man for eksempel gå ind på Google og søge på løb – så kommer der et væld af henvisninger.
Fælles for alle løbetræningsprogrammer for begyndere er, at man skal starte med at løbe i få minutter, og så gå og puste et par minutter. Det kan alle være med til. Langsomt øger man så antallet af minutter i løb og mindsker minutterne i gang.

Tempoet man starter i er vigtigt. Mange er tilbøjelige til at lægge for hårdt ud. Så mister man pusten efter få minutter og bliver også let øm i benene. Læg ud i et roligt tempo – nok lidt langsommere end du synes ser smart ud. Vær god ved dig selv og løb måske kun tre minutter og gå to på den første tur. Gentag det to tre gange. Løb for eksempel rundt om blokken eller om ad den nærmeste villavej. Ugen efter tager du to blokke eller villaveje, tredje uge tre veje væk – på den måde øger du hurtigt din rute. Allerede efter en uges tid vil du opleve, at du kan løbe mere – at det bliver lettere. Og husk at det altid er bedre at komme ud at gå end slet ikke at komme ud og bevæge sig.

Samtidig er det også vigtigt at presse sig selv lidt. Du forbedrer kun din form, hvis du løber lidt længere eller lidt hurtigere. Hvis du løber samme rute i samme tempo igen og igen, holder du kun din form ved lige. Løb cirka hver anden dag og mindst to gange om ugen.

 

Klik her for at få dit eget GoMINIsite